Mi a Telviran?

A Telviran krém fehér színű, jellegzetes illatú, homogén krém, az EGIS gyógyszergyártóvállalat által gyártott vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. Hatóanyaga az aciklovir, amely a herpeszvírus okozta bőrfertőzések helyi kezelésére használható. A Telviran krém a herpeszvírusok elpusztításával vagy növekedésük leállításával fejti ki hatását. A hatóanyaggal végzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy lerövidíti a gyógyulási folyamatot és a fájdalom időtartamát.

Mit kell tudni a Telviran krémről annak alkalmazása előtt?

Amennyiben az alább felsorolt feltételek közül Önnél bármelyik is fennáll, a Pantoprazol gyomornedv-ellenálló tabletta használata nem ajánlott, illetve kizárólag előzetes egyeztetés alapján, kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításai szerint:

 • allergia a aciklovirre vagy a hasonló kémiai szerkezetű és hatású valaciklovirra, propilénglikolra, illetve a gyógyszer egyéb összetevőire,
 • immunhiányos betegségekben szenved (fertőzésekkel szembeni védekezőképessége csökkent),
 • övsömör,
 • a száj belsejében vagy a szemen található a herpesz.

A Telviran alkalmazása és adagolása

A Pantoprazol krémet mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításainak megfelelően alkalmazza. A kezelést a herpesz tüneteinek megjelenésekor (legyen az ajakherpesz vagy a külső nemi szervek bőrének herpesze) a lehető leghamarabb érdemes elkezdeni, de a kezelés a herpesz későbbi szakaszban is elkezdhető, amikor már megjelentek a hólyagok.

A Telvira krém felnőtteknél és 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél egyaránt alkalmazható. Közvetlenül a kezelés előtt és után mindig kezet kell mosni és kerülni kell a bőrelváltozások dörzsölését vagy törölközővel való érintését. Az érintett területet teljesen terjedelmében, vékony rétegben kell bekenni a krémmel.

A Telviran krémet csak az ajak és az arc, valamint a külső nemi szervek kezelésére használható A száj belsejében, a szemen, szem környékén, illetve hüvely herpeszek kezelésére nem alkalmazható, mert irritációt okozhat.

A Telviran krém alkalmazása naponta legfeljebb 5 alkalommal és legalább 4 órás időközönként ajánlott. A kezelés legfeljebb 10 napig folytatható. Amennyibe ennyi idő alatt a herpesz nem szűnt meg teljesen vagy akár súlyosbodott, további kivizsgálás érdekében mindenképpen forduljon kezelőorvosához.

A Telviran lehetséges mellékhatásai

Amennyiben a Telviran krém során az alábbi tünetek bármelyikét észleli, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:

 • bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés,
 • az arc, az ajkak, a nyelv, illetve más testrészek duzzanata (angioödéma),
 • nehézlégzés, zihálás, fulladásérzés,
 • sápadtság és gyengeségérzet (anémia),
 • más okkal nem magyarázható láz, különösen felálláskor jelentkező elgyengülés, ájulásérzés,

A Telviran krém használatát, illetve mellékhatásait illetően, további információért olvassa el a gyógyszerkészítmény dobozában lévő használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A Telviran tárolása

A Telviran krém legfeljebb 25 °C hőmérsékleten, napfénytől és nedvességtől védett helyen kell tárolni. A gyógyszert gyermekektől elzárva kell tartani. A gyógyszert a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza.

A Telviran fajtái és árai

A magyarországi gyógyszertárakban és online kereskedésekben beszerezhető Telviran árak, a kiszereléstől és a hatóanyag mennyiségétől függően, átlagosan a következők:

 • Telviran 50 mg/g krém 2 g ára: 1289 Ft,
 • Telviran 400 mg tabletta 35 db ára: 5749 Ft,