Mi az Augmentin?

Az Augmentin egy a GlaxoSmithKline gyógyszergyártóvállalat által gyártott antibiotikum gyógyszerkészítmény, amely két hatóanyaga – a penicillinek csoportjába tartozó amoxicillin és az annak inaktíválódását gátló klavulánsa – révén fertőzéseket okozó baktériumok elpusztítására használható.

Az Augmentin antibiotikum felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható, a középfül- és melléküregek fertőzéseinek, valamint légúti, húgyúti, fogászati, csont-, bőr-, lágyrész- és ízületi fertőzések kezelésére.

Mit kell tudni az Augmentinről annak szedése előtt?

Az Augmentin Magyarországon vényköteles gyógyszerkészítménynek számít, tehát kizárólag kezelőorvosa felírására vásárolható.

Amennyiben Ön esetében az alább felsorolt feltételek között bármelyik fennáll, az Augmentin szedése az Ön számára nem ajánlott, illetve kizárólag előzetes egyeztetés alapján, kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításai szerint:

 • allergiás az amoxicillinre, klavulánsavra, penicillinre vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére,
 • korábban fellépő túlérzékenységi reakció (pl. bőrkiütés, arc- vagy nyakduzzanat) egyéb antibiotimukommal,
 • korábbi antibiotikumos kezelés során előforduló májprobléma vagy sárgaság,
 • mirigyláz,
 • máj- vagy vesebetegség,
 • rendszertelen vizeletürítés.

Továbbá, az Augmentin szedése során egyes meglévő állapotoka súlyosbodhatnak, illetve súlyos mellékhatások fordulhatnak elő. Ennek tünetei lehetnek például az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás.

Hogyan kell bevenni az Augmentint?

Az Augmentint szokásos adagolása naponta kétszer egy tabletta, az emelt adagé pedig háromszor egy tabletta. A tablettát egészben kell lenyelni, egy pohár vízzel, az étkezés megkezdésekor vagy kevéssel előtte. A tablettákat a törővonal mentén lehet eltörni, a könnyebb bevehetőség érdekében. A tabletta mindkét darabját egyidőben kell bevenni. Az adagokat a nap folyamán egyenlő időközönként kell bevenni úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne vegyen be két adagot 1 órán belül! Az Augmentin szedése 2 hétnél tovább nem ajánlott. Ha továbbra sem érzi jól magát, menjen vissza a kezelőorvosához.

Tudnivalók az Augmentin tárolásáról

Az Augmentint 25 °C alatt kell tárolni, napfénytől védett, száraz helyen. A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Augmentint.

A gyógyszer gyermekektlől elzárva tartandó.

Az Augmentin fajtái és árai

A magyarországi gyógyszertárakban és online kereskedésekben fellelhető Augmentin árak, a kiszereléstől és a hatóanyag mennyiségétől függően, átlagosan a következők:

 • Augmentin 250 mg/125 mg filmtabletta 21 db ára: 1673 Ft
 • Augmentin 500 mg/125 mg filmtabletta 21 db ára: 2349 Ft
 • Augmentin Duo 875 mg/125 mg filmtabletta 14 darab ára: 2315 Ft
 • Augmentin 125 mg/31,25 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 100 ml ára: 999 Ft
 • Augmentin Duo 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 35 ml ára: 750 Ft
 • Augmentin 500 mg/100 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10×25 ml ára: 4964 Ft